Radi snívate?

Illustration by Tomáš Fülöpp Sr. (Tomáš Fülöpp Sr.)Illustration by Tomáš Fülöpp Sr. (Tomáš Fülöpp Sr.)

Chceli by ste ochutnať kumys v jurte mongolských kočovníkov, pečené kobylky v rovníkovej Indonézii, alebo napríklad ópiovú cigaretu v usmiatom Thajsku? Rozmýšľate, ako to vyzerá so socializmom v Číne? Láka vás predstava čerstvých kokosových orechov pod palmami a potuliek po rajských plážach Siamského poloostrova? Čo cítite, keď počujete o prastarých kultúrach Angkor Wat v Kambodži či Mohendžo-Daro v Pakistane? A čo Veľký Čínsky múr, indický Tádž-mahal, divoká Sumatra, perla ekonomiky zvaná Hong-Kong, portugalský ostrov Macau pri pobreží Číny alebo ľudskí bohovia na úpätí Himalájí v Nepále?

Chceli by ste vypadnúť z kolotoča zbytočných nevyhnutností hrdo zvaných "c i v i l i z á c i a", aspoň na nejaký čas zabudnúť na amatérov, ktorí sa pokúšajú organizovať nám život a pozrieť sa naspäť až z perspektívy tisícov kilometrov? Vymeniť pohodlnú istotu domova za modré nebo a pocit skutočnej slobody. Iba s pár dolármi, obrnení trpezlivosťou a vierou v seba samého. Bývať v stane či lacných hoteloch Indie, obedovať v stánku v zapadlej uličke Jakarty, no vidieť krajiny a miesta, kde sa inak dostanú iba tí najväčší pracháči.

Snívate o tom všetkom, no máte obavy zo špiny, jedovatých hadov a ľudí, cholery, malárie, nepohody či samopalov narkomafií, ako ich ukazujú akčné trháky? Alebo by ste išli hoci aj zajtra, no bohužiaľ práve musíte upratovať byt?

Pre vás všetkých sú určené reportáže, ktoré budeme zo svojej sedemmesačnej dobrodružnej cesty po Ázii posielať do vášho Rádia. Ideme s minimálnym množstvom peňazí vlakmi, autobusmi, loďami a autostopom. Radi by sme ukázali, že sa to dá aj bez letenky a klimatizácie. Snáď to bude príspevok pre všetkých vás, ktorí svoje sny o ďalekých krajoch mienite aj uskutočniť. Pre ostatných príležitosť aspoň vzdialene prežívať to, čo my. Vezmite si mapu a pravidelne počúvajte Rádio Tatry. A držte nám prosím palce.

Expedícia "Ázia na svitaní" sa začína v pondelok 19. septembra.


Tomáš Fülöpp, nezávislý novinár a študent Technickej Univerzity v Košiciach a Dalibor Šebest, fotograf a študent Univerzity Mateja Bela v Poprade.

Tomáš Fülöpp, Dalibor Šebest
Poprad, Slovakia
September 18, 1994

Parents of this entryParents

Siblings of this entrySiblings

Tagsasia at dawndalibortravelradio
LanguageSLOVAK Content typeARTICLELast updateOCTOBER 20, 2018 AT 01:46:40 UTC