Diapásmo Ázia na svitaní

Pozvánka na diapásmo v Dome fotografie dňa 28. mája 1996Pozvánka na diapásmo v Dome fotografie dňa 28. mája 1996

Diapásmo cestovateľov Tomáša J. Fülöppa a Dalibora Šebestu v cykle "Cestovateľské impresie"

Ázia na svitaní

Expedícia okolo Ázie
19.9.1994 - 28.1.1995

Nekonečno v priesečníku koľajníc, vôňa rozpáleného asfaltu ciest, chrapľavý hvizd lodnej sirény, či erdžanie nedočkavých koní v chladnej rannej hmle. Majestát strieborných hviezd a večné hučanie príboja. Predstavy, pri ktorých sa nám zviera žalúdok, nervy sa chvejú a srdce bláznivo pumpuje túžbu do celého tela. Snáď detské sny pretavené do skutočnosti...

Aj naša dobrodružná cesta, ktorú sme hrdo nazvali "expedícia" sa začala takto. Nemali sme žiadny vedecký, ani inak presne stanovený cieľ. Proste sme chceli dokázať, že aj tie najexotickejšie krajiny Ďalekého východu môžeme navštíviť v pomerne krátkom čase aj s nákladmi, ktoré len o málo presahujú denné výdavky doma.

Vyše štvormesačná cesta vlakmi, autobusmi, loďami, autostopom, na bicykloch, motorkách a rikšách, koňmo, sloňmo a jedným lietadlom. Vyše 31000 kilometrov okolo celého ázijského kontinentu. Zážitky z ruského a mongolského väzenia, najhlbšie jazero sveta Bajkal, hostina u mongolských kočovníkov, príšerná cesta čínskym vlakom, slovenskí Vietnamci a ich hotely v Hanoji, koniec sveta: Laoská ľudovodemokratická republika, thajské krásky a kokosové pláže, stopom naprieč Indiou, bazáre pakistanských moslimov, hrozby iránskych byrokratov a zasnežené priesmyky Turecka. Ako a kde najlepšie vybaviť víza, ako sa zabezpečiť proti ázijským bacilom. Tipy a triky.

O všetkom vám slovom i obrazom povieme, ak v utorok 28. mája 1996 o 18:30 hod. prídete do Domu fotografie. Snáď to bude príspevok pre všetkých vás, ktorí svoje sny o ďalekých krajoch mienite aj uskutočniť.

Na expedíciu "Ázia na svitaní" prispeli: CK Koala Tours Bratislava, Kníhkupectvo Christiania Poprad a E.M.G. Košice.

Dalibor Šebest, Tomáš Fülöpp
Poprad, Slovakia
May 28, 1996

Parents of this entryParents

Siblings of this entrySiblings

Related linksRelated links

Tagsasia at dawndaliborpresentationtravel
LanguageSLOVAK Content typeARTICLELast updateOCTOBER 20, 2018 AT 01:46:40 UTC