Nová hviezda Pepsi-Coly

Cindy Crawford sa svojou sviežou krásou znovu zaskvela pred  rozžiarenými očami fotoaparátov a televíznych kamier z celej planéty. Tentokrát však nešlo o novú módnu kolekciu. Supermodelka oblečená v neformálnych džínsach a koženej bunde sa osemnásteho januára v londýnskej County Hall zjavila ako hviezda najväčšej akcie v dejinách svetovej reklamy - novej kampane firmy Pepsi-Cola.

Výrobky svetového gigantu Pepsi-Cola sa v minulosti spájali s menami hudobných talentov ako Michael Jackson, Madonna, Tina Turner, Rod Steward, Gloria Estefan alebo Ray Charles. V tomto roku firma vsadila všetko na Cindy Crawford, jednu z najúspešnejších modeliek všetkých čias a populárnu moderátorku programu 'House of Style' na MTV. Tohoročná medzinárodná reklamná kampaň je výnimočnou udalosťou. Súbor sedemnástich nových televíznych reklám vysielaných na celom svete je najväčší, aký bol kedy vyrobený jedinou spoločnosťou a firma predpokladá, že reklamné spoty oslovia viac než 300 miliónov spotrebiteľov. Nová reklama sa osvedčila okamžite. Ako ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky uskutočneného po púhych prvých troch dňoch televíznej kampane, ktorá sa na celom svete veľkolepo začala 27. januára, záujem spotrebiteľov o produkty firmy vzrástol na dvojnásobok.

Spolupráca Cindy Crawford s Pepsi-Colou nie je novinkou - jej televízna reklama predstavujúca novú tvár Pepsi slávila v Spojených štátoch úspechy už v roku 1991. Na medzinárodnom poli teraz Cindy Crawford debutuje dvomi spotmi (nazvané Prvý dojem a Elektrónový mikroskop) na hlavný artikel spoločnosti. Na tlačovej konferencii v Londýne, kam priletela z Miami, kde nakrúca svoj prvý celovečerný film pod názvom Fair Game režiséra Joela Silvera, Cindy Crawford povedala: 'Jedna z vecí, ktoré sa mi páčia na práci s Pepsi je, že mám na rozdiel od svojej kariéry supermodelky príležitosť vystupovať v uvoľnenejších a humornejších situáciách. Sama sa cítim byť typickým americkým dievčaťom a to je presne úloha, akú hrajem v spotoch Pepsi. Lichotí mi, že ma vybrali na reprezentáciu na takejto úrovni... ďakujem veľmi pekne.' Ako poďakovanie za spoluprácu s Pepsi-Colou venoval Lawrence T. McIntosh, viceprezident marketingu Pepsi-Cola International, Cindy Crawford elegantný masívny zlatý náramok s impozantným modrým drahokamom.

Na londýnsku tlačovú konferenciu priamo nadväzovalo stretnutie novinárov s predstaviteľmi firmy Pepsi-Cola pre Čechy a Slovenskú republiku, ktoré sa uskutočnilo prvý februárový štvrtok v útulnej malostranskej reštaurácii Avalon. Zo slov pracovníkov marketingu a oblastného viceprezidenta spoločnosti Pepsi-Cola pána Roberta R. Simpsona vyplynulo, že po zahájení činnosti v roku 1993 a počiatočnej investícii 120 miliónov dolárov bol behom dvanástich mesiacov slávnostne otvorený výrobný, distribučný a administratívny komplex pre český a slovenský trh v Prahe - Vysočanoch, ktorý patrí medzi najmodernejšie a najväčšie závody v Európe. Jeho výrobná linka má kapacitu približne 150 miliónov litrov nápojov za rok plnených do nevratných i vratných fliaš. Pepsi-Cola v Čechách a na Slovensku v súčasnosti zamestnáva až 700 pracovníkov a jej podiel na trhu rovnako ako objem predaja neustále rastie, no vízie firmy siahajú ešte ďalej. Pepsi-Cola sa predovšetkým snaží získať vedúce postavenie na našom trhu nealkoholických nápojov. Pripravila novinky v podobe novej sklenenej fľaše 0.33 l a vratnej dvojlitrovej plastickej fľaše. Pripravuje sa tiež otvorenie ďalších reštaurácií spoločnosti v obidvoch republikách.

Na otázku či škandál okolo osoby Michaela Jacksona, ktorý v reklamách na Pepsi zastáva popredné miesto, neoslabil pozíciu firmy, pán Robert R. Simpson odvetil: 'Čo sa týka Michaela Jacksona - sponzorovali sme jeho svetové turné Dangerous a keď turné skončilo, skončila sa aj naša spolupráca. V súčasnej dobe s ním nemáme žiadne reklamné plány. Záležitosť s Michaelom Jacksonom Pepsi nijako neovplyvnila... naša spolupráca v súvislosti s turné Dangerous bola veľmi úspešná a neobjavili sa negatívne vplyvy.'

Vo veľkej hre už dávno nejde len o predaj osviežujúceho nápoja. Pepsi a jej reklama je znamením vkusu a sviežosti novej generácie. To je aj dôvod spolupráce s krásnou a šarmantnou Cindy Crawford. Aj nové reklamné spoty na výrobky spoločnosti Pepsi-Cola sa vyznačujú vysokou kvalitou, sú mladé a plné humorných situácií, ktoré miestami šteklia konkurenciu (samozrejme predovšetkým koncern Coca-Cola). Pepsi-Cola si kladie za cieľ stať sa nalepšou a najrýchlejšie rastúcou spoločnosťou na trhu nealkoholických nápojov, poskytovať najlepšie služby zákazníkom, vyvinúť najefektívnejší predajný a marketingový systém a zamestnávať najlepších odborníkov.


Spoločnosť Pepsi-Cola International dnes pôsobí v 190 krajinách sveta. Má takmer pol milióna priamych zamestnancov, no vďaka dynamickému rastu sa predpokladá, že okolo roku 2000 dosiahne ich počet jeden milión. Pepsi-Cola je okrem svojej tradičnej značky známa i nápojmi 7 UP, Mirinda a Schweppes, no tieto dohromady tvoria iba jednu tretinu jej obchodnej činnosti. Ďalšiu časť úctyhodného objemu predaja, ktorý ročne presahuje 25 miliárd dolárov, tvorí najväčšia svetová sieť 24 000 'fast food' reštaurácií (pre porovnanie - MacDonald prevádzkuje asi 14 000 podnikov) známych ako Kentucky Fried Chicken, Taco Bell a Pizza Hut. Okrem toho je Pepsi-Cola najväčším svetovým výrobcom slaného pečiva rôznych značiek - Frito Lay, Matutano, Sabritas, Elma Chips, Walkers Smiths.

Tomáš Fülöpp
Praha, Czech Republic
February 5, 1995, February 6, 1995
Tomáš Fülöpp (2012)

Children of this entryChildren

Tagspepsi-colaadvertisementcindy crawfordmarketing
LanguageSLOVAK Content typeARTICLELast updateOCTOBER 20, 2018 AT 01:46:40 UTC