Živé dinosaury aj na našom trhu

Malý dino - prítulný a inteligentný spoločník do každej rodinyMalý dino - prítulný a inteligentný spoločník do každej rodiny

Po Nežnej revolúcii sa do Československa po pol storočí vrátila sloboda slova i prejavu. A informácie sa len tak liali, všetkými médiami, ako riava z pretrhnutej hrádze. Po počiatočnom opojení som si však začal uvedomovať, že mnohé predstavujú len zvratky lejúce sa stokami. Kašpirovskij robí medicínske zázraky rovno cez televíznu obrazovku a mimozemštania rozihrane zapletajú klasy do kruhov na poliach, pretože nemajú lepších metód, ako s nami inteligentne komunikovať. V tuneloch sa rozsvecujú svetlá a rakovina sa ukazuje byť púhou poruchou aury. Telefóny prútkarov márne zvonia lebo všetci sú už v teréne, vyťažení hľadaním patogénnych zón, ktoré sa na potvoru zdajú byť úplne všade. Peniaze sa dajú zarobiť úplne bez námahy, stačí prepísať celoživotné úspory na konto firmy, ktorá sa vyzná v obchodovaní na burze. Astrológia sa ľudí chopí horšie ako kondiciogramy Luďka Sobotu vo filme Jáchyme, hoď ho do stroje. Na každom rohu lákajú kazatelia najrozmanitejších náboženstiev, sekty a sektičky, ale aj reklamy na svetoborne bieliace pracie prášky a neodolateľne savé dámske vložky. To všetko v kvázivedeckom štýle, ktorému jednoduchý človek ťažko neuverí. A dôverčiví ľudia, zúfalo hladní po všetkom vzrušujúcom, šokujúcom, snáď s detskou túžbou po rozprávkovo magických prvkoch v šedivo normálnom svete, snáď hľadajúc nové istoty v dramaticky sa meniacej dobe, všetci to pili so zatvorenými očami a nevídanou chuťou.

Bol som vtedy mladý vysokoškolák s veľkými očami vo obrovskom meste (Košice), ktoré bolo plné dravých prúdov a vírov. Často ma strhli, ale nikdy som sa nedal nadobro pohltiť. Nechcel som vopred odmietnuť ani tú najdivokejšiu teóriu, ak nebola neodvolateľne vyvrátená, no nikdy som sa nedal presvedčiť iba jej puncom vierohodnosti. Ak som mal niečo prijať, musela to byť naozaj pravda, a tak som v jej mene neúnavne hľadal potvrdzujúce dôkazy. V tom som sa však často nachádzal osamotený. Ľuďom okolo mňa väčšinou stačili vzrušujúce informácie; na hľadaní pravdy nikomu nezáležalo. Striedavo som sa im buď vysmieval, alebo zápalisto diskutoval v presvedčení, že ide o nedorozumenie plynúce z nedokonalosti vyjadrovania a vnímania pojmov, ale neviedlo to k ničomu. Definitívne som si uvedomil, že priemerný človek akceptuje akúkoľvek informáciu, ktorej podvedome chce veriť, ak len je podaná v kvalite aspoň tesne nad jeho/jej hranicou kritiky. A tá hranica bola vtedy príšerne nízko.

Keď sa mi raz priateľa v sci-fi klube podarilo v debate pritlačiť k múru a musel mi odpovedať aj na tie najrozporuplnejšie otázky, prekvapil ma, keď namiesto aby povedal to zvyčajné "neviem, musím si o tom niečo preštudovať", vyhlásil "je to tak, pretože to tak to chcel Boh". Vtedy som sa v ňom nesmierne sklamal. Onedlho nato stratil kritické myslenie úplne. Neskôr sa stal mníchom. Namiesto drásajúcich otázok si vybral tichú a pokojnú istotu...

Znechutený celou situáciou som si povedal, že sám napíšem nejaký výmysel a skúsim tak otestovať dolnú hranicu ľudskej dôverčivosti. Napísal som akúsi reklamu ponúkajúcu úžasný nový produkt genetického inžinierstva: klonované dinosaury a mamuty v miniatúrnych rozmeroch, ktoré sú vhodné ako domáci mazlíčkovia. Čosi ako veľký pokus o malý podvod verejnej mienky.

Najprv z toho bola len krátka správička nazvaná Bonsai mamutíky v predaji. Neskôr som ju rozpracoval do tohto malého projektu...

Pokúsil som sa využiť všetky triky, ktoré som vysledoval v médiách tých rokov (ale tieto techniky sa veľmi nemenia):

Túžil som dokázať, že ľudia uveria aj úplne vymyslenej informácii, a dať im to vedieť. Išiel som do Prahy a na pošte som zariadil, aby listy chodiace na danú poste restante adresu posielali na moju domácu adresu v Poprade. Bohužiaľ, celému projektu chýbala efektná koncovka. Spojil som sa s dávnym priateľom, Edom Maguthom, a jeho vtedajšou manželkou, Ankou a plánovali sme, ako dosiahnuť čo najväčší dopad. Uvedomili sme si však, že nemáme jasno v legislatíve - čo sa stane, keď uverejníme v časopise reklamu na vymyslený produkt vymyslenej firmy? Koľko mesiacov basy nám hrozí? Máme vôbec peniaze takú reklamu v časopise zaplatiť? Odpoveď bola jasná. No, a tak sme urobili iba pár kópií článku a rozvešali ich po košických električkách. Jedna z nich je zoskenovaná tuto nižšie.

No, chuť na tento podnik ma stále neprešla, takže ak má niekto dobrý nápad a hľadá parťáka... ozvite sa :)


PS V rámci svojho boja proti masovej hlúposti som napísal niekoľko kvázi novinárskych správičiek zoskupených do zbierky "Holden News". Všetky boli podpísané "jones" — znovu v snahe napodobniť skratky používané pod bombastickými článkami v bulvárnej tlači. Jednou z nich bol aj článoček Bonsai mamutíky v predaji, ktorý som neskôr rozpracoval do tejto satirickej reklamy na živé dinosaury.

Tomáš Fülöpp
Košice, Slovakia
1994
Tomáš Fülöpp (2012)

Parents of this entryParents

Related linksRelated links

Tagsmammothdinosaurhoaxcloninggeneticspetadvertisementgene editingfake newssatirehumour
LanguageSLOVAK Content typeARTICLELast updateOCTOBER 20, 2018 AT 01:46:40 UTC