Dom slnečníc dnes a zajtra

Podtatranské noviny č. 23, 9. júna 1994, str. 1Podtatranské noviny č. 23, 9. júna 1994, str. 1

Od pätnásteho mája prebieha v Galérii Vincenta Van Gogha vo Veľkej ďalšia zaujímavá výstava. Pod názvom "HOSŤ" sa tu prezentujú práce akademického maliara Ivana Pavleho a akademického sochára Ota Bachoríka, ktorí, ako pri otvorení výstavy poznamenal majiteľ galérie Vincent Polakovič, patria do "zdravej strednej generácie slovenských umelcov". Obaja umelci sú rovesníkmi a dá sa teda povedať, že predstavujú jednu školu slovenského umenia. Majú na konte množstvo často spoločných výstav doma i v zahraničí a ich diela sa nachádzajú v súkromných zbierkach na celom svete. Aj výstava v Žltom dome znamená pre nich len jednu v reťazi ďalších aktivít, veď Oto Bachorík sa práve chystá na sympózium sochárov do Japonska a Ivan Pavle bude onedlho vystavovať v Antwerpách a v Amsterdame.

* Pán Polakovič, na umenie sa iste pozeráte očami Vincenta Van Gogha. Ako vidíte túto výstavu?

— Myslím si, že táto výstava je naozaj vydarená — svedčí o tom jednak to, že sa vybrali majstri, ktorí patria remeselne k špičke na Slovensku. O tom, že sú fakt dobrí, svedčia aj ich úspechy v zahraničí a doma. Taktiež títo dvaja profesionálni umelci sa prihlásili k Van Goghovmu odkazu. Už na začiatku sme povedali, že tu predstavíme vždy tých umelcov, ktorí vytvorili aspoň jedno dielo na poctu VG. Ivan Pavle ho vytvoril, je to "Hommage a Van Gogh", z ktorého ideme robiť plagát, a Oto Bachorík sa také niečo chystá urobiť. Keďže sú aj spolužiaci, radi sme využili možnosť ich tu predstaviť. Myslím, že diváci si tu nájdu niečo pre seba, pretože tu máme aj figurálne kompozície — nie každému sa páči abstraktná tvorba — práve tie figúry môžu osloviť väčší počet ľudí.

Ako mi ďalej povedal majiteľ galérie, plány jediného Žltého domu na svete sú skutočne pestré. Už v júni tu vznikne Klub priateľov Žltého domu, ktorý bude združovať všetkých ľudí, ktorých zaujíma Vincent Van Gogh a bude organizovať rôzne akcie, na ktorých sa títo ľudia budú môcť stretávať. Prvá takáto akcia by mala byť v septembri pri prvom výročí vzniku Žltého domu, kde je už prisľúbená účasť návštev z Holandska a Francúzska. Cieľom Klubu bude propagácia poslania Žltého domu a zvyšovanie jeho prestíže doma a v zahraničí. Taktiež sa pripravuje vytvorenie knižnice a požičovne kníh o živote a tvorbe Vincenta Van Gogha.

Letné mesiace v Galérii sa budú niesť v znamení detskej tvorby. Vonku na trávniku pred domom budú pripravené maliarske stojany, kde budú môcť deti maľovať v spoločnosti nejakého umelca v akomsi "štúdiu", ako to nazýval Vincent Van Gogh. Zároveň s touto možnosťou sa pripravujú aj iné atrakcie a program pre deti.

Od pätnásteho septembra sa v Žltom dome začne ďalšia zaujímavá výstava, keď sa tu predstavia práce brabantských majstrov — maliarov a sochárov. Na výmenu potom budú naši spišskí maliari vystavovať v holandskej provincii Brabant.

Plány sú to určite ambiciózne a ako sa aj vyjadril Vincent Polakovič, nie je jednoduché ich realizovať. Potom však s rozhodnosťou nadšenca dodal, že "pokiaľ tu budem ja, bude Žltý dom existovať". Myslím si teda, že sa máme na čo tešiť.

Na záver treba dodať, že vzácna ukážka z najlepšej súčasnej slovenskej tvorby v dome slnečníc na Oravskej ulici č. 2 vo Veľkej potrvá do piatku sedemnásteho júna.

Tomáš Fülöpp
Poprad, Slovakia
May 26, 1994, June 9, 1994
Tomáš Fülöpp (2012)

Tagsvincent van goghsunflowerart
LanguageSLOVAK Content typeARTICLELast updateOCTOBER 20, 2018 AT 01:46:40 UTC