Autofire pre Spektrum

Schéma zariadeniaSchéma zariadenia
Gallery Image 1

Jedná sa o tzv. AUTOFIRE, teda automatickú streľbu na počítačových hrách. Nápad vznikol z podnetu, že v NSR a Rakúsku predávajú ovládače (joysticky) so zabudovaným AUTOFIRE. Keďže tento ovládač s doplnkom ČSSR nevyrába, ani nedováža prostredníctvom Tuzexu, rozhodol som sa urobiť si takýto doplnok sám a z dostupných prostriedkov. Pri stavbe zariadenia som kládol dôraz na jednoduchosť, účelnosť, minimálnu spotrebu zariadenia a najmä na dostupnosť súčiastok.

Kvôli jednoduchosti som pre generátor použil integrovaný obvod MH 7405, teda šesticu invertorov, z ktorého je využitá len polovica. Možno použiť však aj MH 7404, MH 5405, MH 5404. Generátor tvorí okrem IO aj kondenzátor 20 µF a odpor R ≥ 0, tedy vodič (medzi vývodmi 9 a 12 IO). Z toho vyplýva, že frekvencia kmitov sa pohybuje okolo hodnoty 10 Hz. To znamená, že strelec v hre vystrelí 10krát za sekundu. Zvýšiť frekvenciu kmitov možno buď zväčšením kapacity kondenzátora C1, alebo pridaním rezistoru s odporom okolo 10k medzi vývody IO (9, 12).

Tranzistor NPN, nízkofrekvenčný, napr. KC 509, ovládaný generátorom spína buď relé (1. varianta), alebo priamo vývody z tlačítka streľby na joysticku (2. varianta). 1. varianta zabezpečuje rýchle kmitanie relátka, ako pri stláčaní tlačítka a tak navodzuje "hráčsku atmosféru". 2. varianta je o ňu ochudobnená, zato je však podstatne lacnejšia. Treba však dbať na polaritu spínaného prúdu v ovládači. Použité súčiastky sú dostupné v každej predajni TESLA Eltos, celé zariadenie v 1. variante vychádza do 100 Kčs, v druhej variante do 50 Kčs.

Tento doplnok som si sám zhotovil na joystick SPECTRA-VIDEO a používam ho na mikropočítači ZX SPECTRUM. AUTOFIRE sa dá pridať vlastne ku každému ovládaču, ktorý má tlačítko na streľbu. Pri troche námahy sa celé zariadenie (bez batérie 4,5 a 9 V) zmestí do krabice joysticku. V tom prípade však pre nedostatok priestoru nemožno použiť plošný spoj.


Publikované v Svět práce č. 9, 1988, str. 24, vyd. Ústřední rada odborů, Praha, ČSSR.

Tomáš Fülöpp
Poprad, Czechoslovakia
1988
Tomáš Fülöpp (2012)

Tagssinclair zx spectrumautofireshootinggamecomputertriggerproject
LanguageSLOVAK Content typeARTICLELast updateOCTOBER 20, 2018 AT 01:46:40 UTC