Bulharsko 1980

Gallery Image 1
Gallery Image 2
Gallery Image 3
Gallery Image 4
Gallery Image 5

Dovolenka v starom známom Camping Jug pri Kitene neďaleko bulharského Burgasu pri Čiernom mori. Spolu s rodinou Dobrovolných, našich dobrých priateľov zo Stavoprojektu. Čarovný uzol na ruke plavčíka. Premietanie všetkých dielov "Nu pogodi!" — hlboko do noci.

Išlo sa autami, tentokrát cez Rumunsko. Ruse, Transylvánske Alpy (svetielka, kde býval gróf Dracula), Cluj v Sedmihradsku (kam v detstve chodieval, resp. kde býval Opa).

Nikdy nezabudnem, že v Bukurešti som po prvý raz videl, že aj socialistická krajina môže trpieť chudobou. U nás toho v obchodoch bolo málo, ale tam nemali takmer vôbec nič. Na ktoromsi veľkom námestí sa špinavé deti hrali na korytnačky tým spôsobom, že okolo pamätníka na chrbátoch nosili obrovské komunistické vence. To ma šokovalo, lebo som mal pocit, že pamätníky padlým vojakom atď sú čosi posvätné, kam sa chodí s triedou v pionierskych šatkách salutovať, pochodovať a prednášať básničky. Navyše, keď tie deti zbadali našu ladu s československou ŠPZ stáť na križovatke, pribehli a búchali na okná, dožadujúc sa peňazí, žuvačiek, alebo akýchkoľvek iných darov.

Tomáš Fülöpp
Kiten, Bulgaria
1980
Tomáš Fülöpp (2012)

Tagscamping jugstavoprojektblack seagallerytravel
LanguageSLOVAK Content typeARTICLELast updateOCTOBER 20, 2018 AT 01:46:40 UTC