V Mongolsku majú štyri mesiace prázdnin, v Mali deti dostávajú známky od 0 do 20

Článok v denníku SME z 29. júna 2004 (Soňa Rebrová  |  sme.sk)Článok v denníku SME z 29. júna 2004 (Soňa Rebrová | sme.sk)

Keby ste sa aj s deťmi rozhodli presťahovať na iný koniec sveta, je možné, že by ste si v škole museli zvykať na iné hodnotenie svojho dieťaťa. Systém hodnotenia prospechu totiž nie je všade jednotný. Najčastejšie sa síce hodnotí číslami alebo písmenami (ktoré sa niekde odvodzujú od percent), tie však môžu mať inú stupnicu, prípadne hodnotu.

Napríklad v Maďarsku, Slovinsku či Rusku má stupnica od jeden do päť obrátenú hodnotu - najlepšou známkou je päťka, najhoršou jednotka. V Holandsku je zase najlepšia desiatka, v Poľsku šestka.

V Nemecku majú stupnicu od jeden po šesť, pričom najlepšia je jednotka, vo Fínsku od 4 do 10 (najhoršia je štvorka). Tomáš J. Fülöpp, ktorý pred dvoma rokmi navštívil Mongolsko, zase hovorí, že tam majú známky od dva do päť. "Päťka je najlepšia, štvorka a trojka sú horšie, dvojka najhoršia. A deti majú zimné prázdniny mesiac, letné tri mesiace."

V USA sa hodnotí v šesťbodovej stupnici veľkými tlačenými písmenami, v stupnici od A až po F. "F, ako fero, je totálna nula, nič. Asi ako u vás päťka. Najlepšia známka je áčko," hovorí Ján Rybárik, ktorý žil v USA takmer desať rokov.

Ibrahim Maiga nám zase prezradil, ako sa hodnotí v jeho rodisku - v Mali. "Na základnej škole dostávajú žiaci známky od 0 do 10, na strednej škole od 0 do 20. Tento systém pochádza z Francúzska, lebo my sme boli dlho jeho kolóniou," vysvetľuje Ibi. Sú to vlastne akoby body - čím viac bodov, tým lepšie hodnotenie - 0 je teda najhoršia známka, 10 na základnej škole najlepšia. "Desiatku však učitelia dajú málokedy, lebo ako hovoria - 10 môžeme mať len my, učitelia," smeje sa Ibrahim, ale vzápätí dodáva: "Ale nie, ak boli niekým ,unesení', dostal desiatku. Naozaj však len výnimočne."

Na strednej škole sa počet bodov, ktoré žiaci môžu dostať, zvyšuje až na 20. Žiaci, ktorí majú nad 13 bodov, sú fakt výborní, a môžu požiadať o štipendiá. Ako sa v škole učil Ibrahim Maiga? "Ja? Nó, v niektorých predmetoch som bol naozaj dobrý, v iných som zbieral len najhoršie známky."    

(sr)


Článok z novín SME z 29. júna 2004 súvisiaci s našou cestou po Ázii.

Žiaľ, je plný nepresností. Nebolo to pred dvoma, ale pred desiatimi rokmi (viď zápis z 3. októbra 1994 v mojom denníku). Moje priezvisko je tam spotvorené. A tú fotku, ako vlastne takmer všetky, urobil Dalibor Šebest!

Soňa Rebrová
Bratislava, Slovakia
June 29, 2004

Parents of this entryParents

Siblings of this entrySiblings

Related linksRelated links

Tagsmongoliaschoolasia at dawnmalitravel
LanguageSLOVAK Content typeARTICLELast updateOCTOBER 20, 2018 AT 01:46:40 UTC